loader image
HírekMazda

Az új Mazda3 Red Dot díjat nyert

Az innovatív KODO formanyelvet „Best of the Best”-ként jutalmazták: az új Mazda3 Red Dot díjat nyert. A verseny a legértékesebb elismerése azon termékeknek, melyek formaterve igazán egyedülálló és jövőbe mutató. Az új generációs kompakt ezzel olyan korábbi Mazda modellekhez csatlakozik, melyek a KODO-t igazán híressé tették.

Az új Mazda3

A tervezők a japán esztétika jegyében, és az egyszerűséget szem előtt tartva az autó karaktervonalait teljesen eltüntették a karosszériáról, így azon az autó környezetéből érkező fényt tükrözik vissza. Ez a „kevesebb több” megközelítés halad végig az autó összes részletén, és megfigyelhető pl. a fényszórók alakján is – nincsenek felesleges elemek.

A Mazda3 formaterve mögött a letisztult szépség a kulcs. De ez több, mint minimalizmus. Egy ilyen egyszerű, de gyönyörű dizájn létrehozása hatalmas munka, és folyamatos finomítás sok-sok próbálkozáson és kudarcon keresztül. Ez a forma hitünk szerint csakis agyagszobrászaink kezei által hozható létre. (Yasutake Tsuchida, az új modell főtervezője)

Az autó is ugyanezt a gondolkodást hozza. Embercentrikusra tervezték, hogy az autózás élmény legyen. Az új Mazda3 természetesen viselkedik, mikor a vezető gyorsít, fordul vagy fékez, és tompítja az úthibákból eredő ütéseket, mielőtt elérnék az utasokat. A vezetőt körülvevő környezet teljesen szimmetrikus. Az új ülések pl. jobban támasztják a háti medence szakaszt, ezáltal a törzs szabadabban mozoghat, így kevésbé fárasztó a hosszú vezetés. Az új Mazda3-ban mutatkozik be először a Mazda forradalmi motorja, a Skyactiv-X, mely ötvözi a benzin- és dízelmotorok előnyeit.

A Mazda3 Red Dot díj

A nemzetközi zsűri az 55 országból érkezett 5500 pályaműből kevesebb, mint 100 terméket választott be a „Best of the Best” kategóriába. A díjazás feltétele volt az innovatív megközelítés, a funkcionalitás, az ergonómia és a tartósság. A nyertesek – köztük a Mazda – 2019. július 8-án veszik át a díjat az essen-i Aalto színházban.

Mazda3

Az új Mazda3 csatlakozik a „Dizájn a színpadon” elnevezésű kiállításhoz is, melyen az összes díjazott termék megjelenik az essen-i Red Dot Design múzeumban, valamint a kiállításhoz tartozó Red Dot évkönyvben, website-on és alkalmazásban.

A Red Dot

„A Red Dot: Best of the Best” nagyon különleges kategória, mert csak nagyon kevés termék kerülhet ide. Jól megszolgált elismerése egy olyan sikernek, amely bizonyítja, hogy a cég a dizájn legjobbjai között szerepel. (Dr. Peter Zec, a Red Dot alapító igazgatója)

Ez már a 7. KODO modell, amely megkapja a díjat. Az MX-5 soft top és RF, a Mazda CX-3, a Mazda2 2015-ben, az előző generációs Mazda3 2014-ban, a Mazda6 2013-ban került a kiválasztottak közé.

Az 1955-ben létrehozott Red Dot a legnagyobb dizájn versenyek egyike a világon. A 48 kategóriában választott nyertesek egy évig jogosultak használni a Red Dot logóját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük